Installatie-inspectie

Home » Erkennen » Installatie-inspectie

Erkennen voor Installatie-inspectiebedrijven


U wilt graag een erkenning op het vakgebied van installatie-inspectie. Via deze erkenningsregeling kunt u zich echt onderscheiden in de markt, juist omdat u als onafhankelijk erkend inspectiepbedrijf een flink meerwaarde kunt leveren. Om deze erkenning te kunnen aangaan, moet u aan bepaalde vakbekwaamheidseisen voldoen. Voldoet u inmiddels aan de eisen, vraag dan een erkenning bij ons aan. InstallQ wijst u de weg met een stappenplan.

De herziene Erkenningsregeling voor installatie-inspectiebedrijven is opgesplitst een een regeling voor elektra en voor water. 
Elektrotechnische Inspectiebedrijven kunnen zich laten erkennen voor:

  • Deelgebied 1: Inspectie elektrotechnische installaties.
  • Deelgebied 2: Inspectie elektrotechnische installaties met uitbreiding ‘beoordelen van risico’s op brand’.
  • Deelgebied 3: Inspectie van PV-installaties.
Watertechnische Inspectiebedrijven kunnen zich specifiek erkennen voor de inspectie van drinkwaterinstallaties.

Wat is jouw meerwaarde via deze regeling
De aantoonbare kwaliteit via deze erkenningsregeling biedt meerdere voordelen. De meerwaarde zit hem onder meer in:

  • Onafhankelijke borging van jouw vakmanschap (vanuit de Vakbekwaamheidscommissie).
  • Registratie in het Centraal Register Techniek (binnen de app van het Vakpaspoort).
  • Het voldoen aan de nieuwste vereisten op het gebied van techniek en veiligheid.
  • Onafhankelijke kwaliteitscontrole door InstallQ.
  • Breed draagvlak: hij kwam tot stand door een actieve bijdrage vanuit stakeholders en reeds erkende inspectiebedrijven.
  • Het opnemen van een klachtenprocedure voor de opdrachtgever en consument.
  • Kwaliteitsborging vanuit een onafhankelijke Stichting.
  • Specialisatie via een erkenning met deelgebieden 2 en 3.

Voldoen aan verschillende eisen
Voor beide vakgebieden geldt dat bedrijven aan bepaalde eisen moeten voldoen. Elk bedrijf moet minimaal één werkverantwoordelijke en één inspecteur in dienst hebben, waarbij één persoon beide rollen kan vervullen. Een onafhankelijke vakbekwaamheidscommissie waarborgt de vakbekwaamheid en zorgt ervoor dat de kennis van de inspecteur up-to-date blijft. Een Bewijs van Vakmanschap is drie jaar geldig. Alle erkende bedrijven worden geregistreerd in het Centraal Register Techniek. De nieuwe regeling is ontwikkeld met input van stakeholders en erkende inspectiebedrijven, en wordt ondersteund door de verzekeringswereld.
Controles op locatie
Bedrijven met de erkenning voor elektrotechnische inspectiebedrijven en/of watertechnische inspectiebedrijven krijgen een periodieke controle. InstallQ voert elke vier jaar een controle op locatie uit per deelgebied. Het erkende bedrijf moet op verzoek van InstallQ de uitgevoerde werkzaamheden van de afgelopen 12 maanden rapporteren.

Vakbekwaamheid aantonen tot 31 december 2024
Als jouw bedrijf ook voor deelgebied 2 en/of 3 de erkenning Elektrotechnische Inspectiebedrijven wil aanvragen, verwijzen wij je graag naar Vakmanschap Techniek om via de gelijkstellingsroute jouw vakbekwaamheid aan te tonen (https://vakmanschaptechniek.nl/aanvraag-gelijkstelling). Zodra je het bewijs van vakmanschap hebt ontvangen kun je deze uploaden in “MijnInstallQ” portaal (https://mijn.installq.nl/inloggen/)
Dit aantonen kan ook door het volgen van de nieuwe vakmanschapsroute (www.vakmanschapinspectie.nl). 

Vakbekwaamheid aantonen na 1 januari 2025
Wil je deze erkenning aanvragen dan kun je jouw vakbekwaamheid aantonen via Vakmanschap Techniek alvorens je de erkenning bij InstallQ aanvraagt. Dit aantonen kan door het volgen van de nieuwe vakmanschapsroute (www.vakmanschapinspectie.nl). Zodra je het bewijs van vakmanschap hebt ontvangen kun je jouw aanvraag indienen via https://mijn.installq.nl/klant-worden/  en jouw bewijs van vakmanschap uploaden bij jouw aanvraag.

Erkenningsregeling InstallQ Elektrotechnische en Watertechnische Inspectiebedrijven

De erkenningsregeling van InstallQ sluit zoveel als mogelijk aan bij de Wet kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb).

Kosten erkenningsregeling
Voor de erkenningsregeling Installatie-inspectiebedrijf zijn eenmalige en jaarlijkse kosten van toepassing. Raadpleeg hier het kostenoverzicht.


Opleiders/examens

Geaccrediteerde exameninstellingen die voldoen aan de erkenning (deelgebied 1, 2 en/of 3) zijn:

De aankomende periode verwachten wij meer exameninstellingen te accrediteren.

In 5 stappen naar uw erkenning

1. U behoort ten minste te voldoen aan de regeling en vakbekwaamheidseisen op uw vakgebied. Ook dient u te beschikken over de voorgeschreven gereedschappen, normen en eventuele handboeken.

2. Start de aanvraagprocedure via de blauwe button 'Aanvraag inschrijving bij InstallQ' hierboven. Bent u al reeds ingeschreven bij InstallQ, dan kunt u deze aanvraag doen via "MijnInstallQ"portaal. Doormiddel van het downloaden van het aanvraagformulier en deze samen met uw diploma's te uploaden in uw portaal.

3. U ontvangt een mail met het verzoek een nog een aantal documenten te uploaden. Hiervoor ontvangt u een éénmalig te gebruiken link.

4. Als uw aanvraag door het secretariaat in behandeling is genomen, ontvangt u hiervan een bevestigingsmail en neemt een van de buitendienstmedewerkers contact met u op voor het maken van een afspraak voor een bedrijfsbezoek.

5. Als aan alle voorwaarden wordt voldaan, wordt de erkenning verleend, ontvangt u een factuur en wordt u ingeschreven in de kwaliteitsregisters Echteinstallateur.nl.
en CentraalRegisterTechniek.nl.

Lees hier over de voordelen van een erkenning via InstallQ.

Nieuws

Als adviseur Energieprestatie (EP) heeft u nog tot uiterlijk 1 oktober 2022 de tijd voor uw jaarlijkse bijscholing (opfrisser). Hierna bent u bekend met de geactualiseerde onderdelen van het EPG-stelsel. Daarbij wordt uw vakbekwaamheid weer met een jaar verlengd.

De praktijk van NTA 8800-energielabels

Hoe werken de energielabels volgens de nieuwe NTA 8800 in de praktijk? Een goede graadmeter zijn de jaarlijkse bevindingen van certificerende instellingen. Zij voeren onder meer controles uit op afgegeven energielabels.

Kennisplatform speciaal voor gecertificeerde energie-adviseurs

Voor EP-adviseurs is het EPA-platform een noodzakelijk werkinstrument. Zo blijven de adviseurs onder meer op de hoogte van interpretaties van de opnameprotocollen. Het platform is voorbehouden aan gecertificeerde EP-adviseurs.

Aangewezen door het Ministerie: BRL6010 Legionellapreventie van InstallQ

Beoordelingsrichtlijn 6010 over legionellapreventie, is aangewezen door het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Dit betekent dat legionella-adviseurs behoren te voldoen aan de BRL van InstallQ.