Een erkenning op uw vakgebied

Wat is het verschil tussen erkennen en certificeren?
- Een erkenning komt het meest voor en is minder kostbaar dan een certificaat.
- Een erkenning is met name van belang als u als installatiebedrijf werkt voor particulieren en/of de klein zakelijke markt.
- Op bepaalde vakgebieden is een erkenning niet voldoende en wordt door de opdrachtgever of de overheidsinstantie om een certificaat gevraagd. Zo is vanaf 1 april 2023 certificering verplicht voor werkzaamheden aan gasgestookte cv-installaties, gas-sfeerhaarden en warmtapwatertoestellen, óók als u werkt voor particulieren. Lees hier meer.
- Een erkenning wordt door InstallQ afgegeven. Bij certificering - veelal gebaseerd op een kwaliteitsschema van installQ - sluit u een overeenkomst af met een Certificerende Instelling (CI).
- Certificeren gaat een stap verder dan erkennen. Lees hier meer over certificeren.
Wat zijn de voorwaarden voor een erkenning*?
Voor een erkenning behoort u minimaal te voldoen aan de volgende voorwaarden:
- U of uw medewerker beschikt over een landelijk erkend vakdiploma of u of uw medewerker beschikt aantoonbaar over de vereiste kennis en kunde op een bepaald vakgebied (middels een EVC-erkenning).
- U of uw medewerker werkt volgens de geldende normen en eisen, waaronder het Bouwbesluit en NEN-normen die op de werkzaamheden van toepassing zijn.
- Bij de uitvoering van de werkzaamheden wordt gebruik gemaakt van de juiste gereedschappen en materialen. Vakkennis houdt u of uw medewerker bij met bijscholing en vakbladen.
- U krijgt een goede beoordeling van werk dat door u of de medewerker is uitgevoerd. Daarvoor werkt u mee aan bedrijfscontroles.
- Bij een aantal vakgebieden geldt inspectie op uitgevoerd werk. Als erkend installateur of installatiebedrijf bent u verplicht om aan inspectie mee te werken.
Welke vakgebieden kan InstallQ erkennen?
InstallQ verstrekt erkenningen op de volgende vakgebieden:
- Watertechnische installaties
- Rioleringsinstallaties
- Gastechnische installaties
- Watervoerende Warmteafgiftesystemen
- Afleversets
- Luchtbehandelingsinstallaties
- Ventilatievoorzieningen woningen en woongebouwen
- Warmtepompinstallaties bovengronds
- Zonnestroomsystemen (PV)
- Zonthermische installaties (Zth)
- Elektrotechniek
- Binnenverlichting
- Signtechniek (voorheen Lichtreclame)
- Installatie-inspectie
- Langer zelfstandig thuis wonen
- Metalen dakbedekking en -gevelbekleding
- Reparatie consumentenelektronica
Kosten
De kosten variëren per erkenningsregeling. Raadpleeg hier het kostenoverzicht.
Hoe krijgt u een erkenning*?
Zoek uw vakgebied. Op de pagina van uw vakgebied staat beschreven aan welke vakbekwaamheidseisen u dient te voldoen. Download het formulier Aanvragen of Wijzigen onder deze alinea (via de bauwe button) en voeg hierbij:
- een kopie van uw inschrijving bij de Kamer van Koophandel
- een kopie van uw vakdiploma of een bewijs van Eerder Verworven Competenties (EVC)
- een kopie van een arbeidsovereenkomst (indien nodig voor de erkenning).
Nieuws

BRL6000-21/00 Bodemenergiesystemen per 1 april 2025 aangewezen in Regeling Bodemkwaliteit
Op 1 april 2025 is de nieuwe versie van de BRL6000-21/00, die op 1 oktober 2024 bindend is verklaard, aangewezen in de Regeling Bodemkwaliteit. Op basis van een certificaat volgens de BRL6000-21/00 ontvangen bedrijven een erkenning van de minister van Infrastructuur en Waterstaat. De nieuwe versie vervangt de BRL6000-21/00 van 1-11-2019 met Wijzigingsblad van 1-3-2021.
Nieuws examencommissie Energieprestatie april 2025
Term examennummer EP-adviseurs wordt vervangen door vakbekwaamheidsnummer. Vanaf eind april 2025 wordt in het Centraal Register Techniek (CRT) en op het afschrift van het energielabel de term vakbekwaamheidsnummer opgenomen. Deze term vervangt de term examennummer zoals dat tot op heden werd gebruikt. Het examennummer wordt gebruikt voor de aanmelding voor een examen bij een exameninstituut.
Het Belang van Hands-On Trainingen rondom Installatietesters en de NEN1010 en Inspectie deel 1, 2 & 3
In de installatiebranche wordt veel aandacht besteed aan theoretische kennis, met name rondom normeringen zoals de NEN1010 en NTA8220. Deze norm stelt duidelijke eisen voor de veiligheid van elektrische installaties. Toch zien we vaak dat er in de praktijk een kloof bestaat tussen theorie en de daadwerkelijke uitvoering. Daarom bieden wij nu Hands-On trainingen aan!E-Vakwijzer & Vakbladen ontvangen?
E-Vakwijzer
Bent u aangesloten bij InstallQ met een erkenning of certificering, dan ontvangt u circa 10 keer per jaar per e-mail de E-Vakwjzer. Hiermee blijft u op de hoogte van actuele onderwerpen rondom regelingen, beoordelingsrichtlijnen, installateursbijeenkomsten en andere activiteiten van InstallQ.
Vakbladen
Bent u erkend op het vakgebied gas, water of stroom? Dan krijgt u een gratis abonnement op het blad dat bij uw vakgebied hoort: Gaswijs, Waterdruk of Stroomlijn.