Erkenning van Verworven Competenties (EVC)

Bijzondere erkenning voor de vakman zonder opleiding

Bent u al jarenlang een zeer bekwaam installateur zonder diploma of behaald examen? Misschien komt u dan in aanmerking voor een Erkenning van Verworven Competenties (EVC). Voor een EVC moet u voldoen aan bepaalde strenge voorwaarden. Met een EVC kunt u alsnog een erkenning aanvragen bij InstallQ voor bijvoorbeeld gas, water of elektra.

Voor wie is het EVC-traject?
Om een EVC te kunnen krijgen, heeft u veel praktische ervaring opgedaan in de installatiebranche. Daarnaast bent u al enige jaren binnen het bedrijf verantwoordelijk (technisch beheerder) voor installatiewerkzaamheden. Onder uw leiding:
  • worden installaties aangelegd
  • vindt onderhoud plaats
  • stuurt u monteurs aan.
Strenge voorwaarden
U bent verantwoordelijk voor het eindresultaat en voor praktisch ieder project heeft u een passende oplossing. Kortom: u heeft de nodige kennis en kunde in huis. En dat is bekend bij uw (eventuele) werkgever. Op deze en andere voorwaarden, wordt u streng getoetst door een EVC-aanbieder.

Van EVC naar een erkenning op uw vakgebied
Een EVC-aanbieder toetst uw vakbekwaamheid (competenties) aan de hand van eindtermen op uw vakgebied en uitgevoerde projecten. De toets kan mondeling worden afgenomen. Met een EVC kunt u bij InstallQ een erkenning aanvragen voor bijvoorbeeld gas, water of elektra. Ook voor een erkening van InstallQ behoort u te voldoen aan bepaalde voorwaarden.Waar vindt u EVC-aanbieders?
Een EVC is alleen geldig als u die heeft behaald bij een geaccrediteerde (erkende) EVC-aanbieder. Na de zomer van 2019 zijn ten minste drie geaccrediteerde EVC-aanbieders te vinden op QBISnl.nl.

Standaard voor de installatiesector
Het EVC-traject verliep tot 1 december 2018 via Kenteq. Op basis van de Kenteq-werkwijze is een nieuwe EVC-standaard ontwikkeld door InstallQ, Techniek Nederland, OTIB en kenniscentrum EVC. De bestaande erkenningen via Kenteq blijven geldig. De erkenningen van Kenteq en straks InstallQ blijven geldig tenzij de examencommissie op uw vakgebied anders beslist.

Vind uw geaccrediteerde EVC-aanbiederNieuws

Ter kritiek opengesteld: Erkenningsregeling Binnenverlichting InstallQ

U kunt vóór vrijdag 30 augustus reageren op het concept voor de Erkenningsregeling Binnenverlichting. De erkenningsregeling is d.d. 29 mei ter publicatie vastgesteld door het Centraal College van Deskundigen van InstallQ.

Voorbereiden op Kwaliteitsregeling Koolmonoxidepreventie

Is werken aan cv-ketels uw vakgebied? Dan kunt u zich alvast gaan voorbereiden op de wettelijke certificeringsregeling voor installateurs van gasverbrandingstoestellen. Wat betekent deze wet voor u?

InstallQ zet kanttekening bij hoge kosten verplichte certificering voor cv-installateurs

De Tweede Kamer heeft op 28 mei 2019 ingestemd met de wijziging van de Woningwet inzake certificering van werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties.

E-Vaknieuws & Vakbladen ontvangen?

E-Vaknieuws
Iedereen kan zich aanmelden voor E-Vaknieuws. Dus ook als u geen erkenning heeft van InstallQ. Meld u aan voor E-Vaknieuws naar keuze. Zo blijft u op de hoogte van actuele onderwerpen rondom regelingen en activiteiten van een bepaald vakgebied.

Vakbladen
Bent u erkend op het vakgebied gas, water of stroom? Dan krijgt u een gratis abonnement op het blad dat bij uw vakgebied hoort: Gaswijs, Waterdruk of Stroomlijn. Alle bedrijven die zijn aangesloten bij InstallQ, ontvangen per e-mail de Vakwijzer, ons relatiemagazine.