Certificering op uw vakgebied
InstallQ informeert u over de regelingen voor certificeren. Wij verwijzen naar de benodigde kennis en naar certificerende instanties (CI's).

Verschillen tussen certificeren en erkennen
- Certificeren gaat een stap verder dan erkennen.
- Een certificaat speelt met name een belangrijke rol als uw bedrijf werkt voor de overheid en de groot zakelijke markt.
- Een erkenning is met name van belang als uw bedrijf werkt voor particulieren en/of de klein zakelijke markt.
- Een erkenning wordt afgegeven door InstallQ. Een certificaat wordt afgegeven - veelal voor een periode van drie jaar - door een Certificerende Instelling (CI). Bij certificering vindt naast een intake ook jaarlijks een audit plaats. Een certificaat brengt dan ook meer kosten met zich mee dan een erkenning.
- Voor sommige werkzaamheden is certificering wettelijk verplicht. Zo is vanaf 1 april 2023 certificering verplicht voor werkzaamheden aan gasgestookte cv-installaties, gas-sfeerhaarden en warmtapwatertoestellen, óók als u werkt voor particulieren.
Ook verzekeraars vragen steeds vaker in hun polissen naar erkenningen en of certificering. - Een erkenning is minder kostbaar dan een certificaat en komt het meest voor. Lees hier meer over erkennen.
Het belang van certificeren
- Het is uw bedrijf wettelijk toegestaan om werk uit te voeren op het gecertificeerde vakgebied.
- Een groot aantal opdrachtgevers stellen een certificaat verplicht in hun aanbesteding.
- Opdrachtgevers kunnen gecertificeerde bedrijven vinden in het kwaliteitsregister de echteinstallateur.nl.
Wat zijn de voorwaarden voor certificering?
- U voldoet aan alle voorwaarden, zoals opgenomen in het kwaliteitsschema. Dit kunnen onder andere eisen zijn rondom vakbekwaamheid van medewerkers, technische aspecten, klachtenafhandeling, organisatorische en projectgerichte eisen.
- Jaarlijks krijgt uw bedrijf via uw CI een audit of u nog steeds voldoet aan alle voorwaarden op zowel bedrijfs- als projectniveau.
Belangrijk onderdeel van certificering: kwaliteitshandboek
Een belangrijk onderdeel van certificering, is een zogenaamd kwaliteitshandboek. Daarin beschrijft u alle processen waarmee u de kwaliteit van uw product of dienst bewaakt en aantoonbaar maakt. Dit is een voorbeeld van een kwaliteitshandboek (model van InstallQ). Een dergelijk handboek moet worden goedgekeurd door een Certificerende Instelling.
Het kwaliteitshandboek vult u aan met de specifieke situatie van uw bedrijf, de vakbekwaamheidseisen uit de betreffende BRL waarvoor u zich laat certificeren en verwijzingen naar de juiste paragrafen in de BRL.
U kunt ook een op maat gemaakt kwaliteitshandboek voor uw bedrijf laten schrijven door adviesbureaus, gespecialiseerd in een bepaalde BRL. Omdat InstallQ een onafhankelijke stichting is, kunnen we geen namen noemen van adviesbureaus.
Over welke certificeringsregelingen informeren wij?
InstallQ is schemabeheerder van certificeringsregelingen op het gebied van:
- Electra
- Gas
- Water
- Koolmonoxidepreventie
- Legionellapreventie
- Bliksembeveiliging
- Energieprestatie-advisering
- Energiediagnose-referentie
- Ventilatievoorzieningen van woningen en woongebouwen
- Tuinbouw
Hoe krijgt uw bedrijf een certificering?
- Kies uw vakgebied en volg het stappenplan voor certificeren.
- Benader een of meer CI’s, die op basis van het kwaliteitsschema van InstallQ de certificering aanbieden.
- Vraag een offerte aan bij één of meer CI’s. Om voor het certificaat in aanmerking te komen, gaat u een overeenkomst aan met een CI voor veelal een periode van drie jaar.
- Met de CI maakt u nadere afspraken waaraan u specifiek moet voldoen.
- Voor de certificering kunt u gebruikmaken van het model-kwaliteitshandboek van InstallQ.
Nieuws

Bezoek InstallQ op Beurs Solar Solutions in maart
Van dinsdag 11 tot en met donderdag 13 maart 2025 neemt InstallQ deel aan vakbeurs Solar Solutions Amsterdam. Solar Solutions, dat in Vijfhuizen wordt gehouden, is een prominente vakbeurs voor hernieuwbare energie in Nederland. InstallQ biedt bedrijven die in deze markt actief zijn enkele belangrijke erkenningsregelingen.
Vernieuwde BRL 8000 voor glastuinbouwsector is bindend verklaard
Het bestuur van InstallQ heeft per 1 januari 2025 de vernieuwde BRL 8000 ‘Ontwerpen en bouwen van tuinbouwkasconstructies en -installaties’ bindend verklaard. De BRL 8000 bevordert het kwalitatief hoogwaardig ontwerpen en bouwen van tuinbouwkasconstructies, maar ook van de warmte- en watertechnische en CO2-installaties in tuinbouwkassen. Met het bindend verklaren van de BRL moeten lopende aanvragen voor het certificaat volgens deze nieuwe versie worden behandeld.
InstallQ gesloten voor een aantal dagen
Op woensdag 12 februari, donderdag 13 februari, vrijdag 14 februari en woensdag 19 februari is de InstallQ centrale gesloten vanwege interne trainingsdagen. Tussendoor zijn wij op maandag 17 februari en dinsdag 18 februari wel bereikbaar. En vanaf donderdag 20 februari zijn wij weer volledig bereikbaar.E-Vakwijzer & Vakbladen ontvangen?
E-Vakwijzer
Bent u aangesloten bij InstallQ met een erkenning of certificering, dan ontvangt u circa 10 keer per jaar per e-mail de E-Vakwjzer. Hiermee blijft u op de hoogte van actuele onderwerpen rondom regelingen, beoordelingsrichtlijnen, installateursbijeenkomsten en andere activiteiten van InstallQ.
Vakbladen
Bent u erkend op het vakgebied gas, water of stroom? Dan krijgt u een gratis abonnement op het blad dat bij uw vakgebied hoort: Gaswijs, Waterdruk of Stroomlijn.