Aanvraag zegelrecht

Het zegelrecht is bedoeld voor het veilig werken aan (huis)installaties met een hoofdzekering tot en met 3x80 Ampère. U kunt op het zegelrecht aanspraak maken met een erkenning voor elektrotechiek van InstallQ (of van Sterkin, KvINL of SEI). Zo krijgt u toestemming het zegel in de meterkast te verbreken en te vernieuwen.

Wat heb ik nodig voor mijn aanvraag?

U heeft een erkenningsbewijs nodig van InstallQ van het lopende jaar. En u heeft een zegelrechtverklaring nodig van de netbeheerder in het gebied waar u zegels vervangt.

Wie is de netbeheerder van uw object?
U kunt een aansluiting identificatie code (eancode) vinden op het elektriciteitsnet en gasnet van Nederland met behulp van het eancodeboek. U vindt de eancode met de individuele (adres)gegevens van uw object.

Contactgegevens van uw netbeheerder
De onafhankelijke energievergelijker Energieleveranciers.nl heeft alle netbeheerders in Nederland in kaart gebracht. Bij vijf van die netbeheerders kunt u een zegelrechtverklaring aanvragen. Dit zijn:
RENDO Netwerken (e-mail: MHazenberg@rendo.nl, telefoon 0522 85 68 56)
Liander (e-mail: inspectie.oost@liander.nl)
Enexis (e-mail: zegelrecht@enexis.nl, telefoon 088 857 13 01)
Stedin
Enduris

Aanvragen zegels en zegeltang
Zegels en zegeltang kunt u aanvragen bij Transposafe Systems. Dit is de enige leverancier in Nederland voor deze materialen.