Aanvraag zegelrecht

Het zegelrecht is bedoeld voor het veilig werken aan (huis)installaties met een hoofdzekering tot en met 3x80 Ampère. U kunt op het zegelrecht aanspraak maken met een erkenning voor elektrotechiek van InstallQ (of van Sterkin, KvINL of SEI). Zo krijgt u toestemming het zegel in de meterkast te verbreken en te vernieuwen.

Wat heb ik nodig voor mijn aanvraag?

U heeft een erkenningsbewijs nodig van InstallQ van het lopende jaar. En u heeft een zegelrechtverklaring nodig van de netbeheerder in het gebied waar u zegels vervangt.

Wie is de netbeheerder van uw object?
U kunt een aansluiting identificatie code (eancode) vinden op het elektriciteitsnet en gasnet van Nederland met behulp van het eancodeboek. U vindt de eancode met de individuele (adres)gegevens van uw object.

Contactgegevens van uw netbeheerder
De onafhankelijke energievergelijker Energieleveranciers.nl heeft alle netbeheerders in Nederland in kaart gebracht. Bij vijf van die netbeheerders kunt u een zegelrechtverklaring aanvragen. Dit zijn:
RENDO Netwerken (e-mail: MHazenberg@rendo.nl, telefoon 0522 85 68 56)
Liander (e-mail: inspectie.oost@liander.nl)
Enexis (e-mail: zegelrecht@enexis.nl, telefoon 088 857 13 01)
Stedin
Enduris

Aanvragen zegels en zegeltang: hoe doet u dat?
De enige leverancier in Nederland van zegels en zegeltangen, is Transposafe Systems Holland BV. Bij dit bedrijf bestelt u een officiële zegel en zegeltang als volgt:

  1. Ga naar deze pagina:https://shop.transposafe.nl/customer/account/login/ en maak een account aan.
  2. Stuur uw bewijs van inschrijving bij InstallQ en uw zegelrechtverklaring naar rotoseal@transposafe.nl. Transposafe controleert uw gegevens. Gebruik dit e-mailadres ook voor nadere informatie of vragen over  het bestellen van zegel of zegeltang.
  3. U ontvangt een een bevestiging per e-mail. Uw account in stap 1 is nu geactiveerd, zodat u zegels en zegeltang kunt bestellen (van het merk Roto-Seals).
Alleen uw bedrijfsgebonden zegels en zegeltang zijn rechtsgeldig. Zonder het gebruik van de officiële zegels en zegeltang bent u in overtreding en niet beschermd door uw InstallQ-erkenning.