Aanvraag zegelrecht

Aanvraag zegelrecht

Het zegelrecht is bedoeld voor het veilig werken aan (huis)installaties met een hoofdzekering tot en met 3x80 Ampère. U kunt aanspraak maken op het zegelrecht met een erkenning voor elektrotechniek van InstallQ (of van Sterkin, KvINL of SEI). Zo krijgt u toestemming het zegel in de meterkast te verbreken en te vernieuwen.
Wat heb ik nodig voor mijn aanvraag?
U heeft een erkenningsbewijs nodig van InstallQ van het lopende jaar. En u heeft een zegelrechtverklaring nodig van de netbeheerder in het gebied waar u zegels vervangt.

Wie is de netbeheerder van uw object?
U kunt een aansluiting identificatie code (eancode) vinden op het elektriciteitsnet en gasnet van Nederland met behulp van het eancodeboek. U vindt de eancode met de individuele (adres)gegevens van uw object.

Nieuwe zegel
Voor het verzegelen van de meterkast is er vanaf 1 januari 2020 een nieuw zegel van het merk MegaSpinner. Voor deze zogenaamde draaizegel is geen tang nodig. Per 1 januari 2022 is het niet meer toegestaan om de zegel van het merk Rotoseal te gebruiken. Tot 2022 kunt u (uw voorraad) Rotoseals-zegels nog gebruiken. Dit is een besluit van de netbeheerders.

Contactgegevens van uw netbeheerder

De onafhankelijke energievergelijker Energieleveranciers.nl heeft alle netbeheerders in Nederland in kaart gebracht. Bij vijf van die netbeheerders kunt u een zegelrechtverklaring aanvragen. Dit zijn:


Aanvragen zegel: hoe doet u dat?
De enige leverancier in Nederland van zegels, is Transposafe Systems Holland BV. Bij dit bedrijf bestelt u een officiële zegel (vanaf 100 stuks) als volgt:

  1. Ga naar deze pagina van Transposafe en maak een account aan.
  2. Stuur uw bewijs van inschrijving bij InstallQ en uw zegelrechtverklaring naar rotoseal@transposafe.nl. Transposafe controleert uw gegevens. Gebruik dit e-mailadres ook voor uw mogelijke vragen over de zegels.
  3. U ontvangt een bevestiging per e-mail. Uw account is nu geactiveerd, zodat u de zegels kunt bestellen.

Alleen uw bedrijfsgebonden zegels zijn rechtsgeldig. Zonder het gebruik van een officiële zegel bent u in overtreding en niet beschermd door uw InstallQ-erkenning.