Aanvraag zegelrecht

Aanvraag zegelrecht

Het zegelrecht is bedoeld voor het veilig werken aan (huis)installaties met een hoofdzekering tot en met 3x80 Ampère.

Alléén installateurs met zegelrecht van een Netbeheerder mogen het zegel in de meterkast verbreken en vernieuwen. Het zegelrecht kan van de netbeheerder worden verkregen op basis van de InstallQ Erkenning Elektrotechniek of de Erkenning inspectiebedrijf Elektrotechnische Laagspanning.

Treft u géén of een verbroken zegel aan? Maak dan melding bij de netbeheerder (lees in de laatste alinea hoe u dat doet).
Zegelrecht
U kunt aanspraak maken op het zegelrecht met een Erkenning Elektrotechniek of de Erkenning Installatie-inspectie (IBER). Met een erkenning krijgt u toestemming het zegel in de meterkast te verbreken en te vernieuwen.

Wat heb ik nodig voor het bestellen van zegels?

U heeft een erkenningsbewijs nodig van InstallQ van het lopende jaar. En u heeft een zegelrechtverklaring nodig van de netbeheerder in het gebied waar u zegels vervangt.

Wie is de netbeheerder van uw object?
U kunt een aansluiting identificatie code (eancode) vinden op het elektriciteitsnet en gasnet van Nederland met behulp van het eancodeboek. U vindt de eancode met de individuele (adres)gegevens van uw object.

Contactgegevens van uw netbeheerder

De onafhankelijke energievergelijker Energieleveranciers.nl heeft alle netbeheerders in Nederland in kaart gebracht.
Bij vijf van die netbeheerders kunt u een zegelrechtverklaring aanvragen. Dit zijn:


Aanvragen zegel: hoe doet u dat?
De enige leverancier in Nederland van zegels, is " Transposafe (Brady BV)". Bij dit bedrijf bestelt u een officiële zegel (vanaf 100 stuks) als volgt:

  1. Ga naar deze pagina van Transposafe en maak een account aan.
  2. Stuur uw bewijs van inschrijving bij InstallQ en uw zegelrechtverklaring naar rotoseal@transposafe.nl. Transposafe controleert uw gegevens. Gebruik dit e-mailadres ook voor uw mogelijke vragen over de zegels.
  3. U ontvangt een bevestiging per e-mail. Uw account is nu geactiveerd, zodat u de zegels kunt bestellen.

Alleen uw bedrijfsgebonden zegels zijn rechtsgeldig. Zonder het gebruik van een officiële zegel bent u in overtreding en niet beschermd door uw InstallQ-erkenning.

Roto MegaSpinner-zegeling
Voor het verzegelen van de meterkast gebruikt u de Roto MegaSpinner van het merk Transposafe. Voor deze zogenaamde draaizegel is geen tang nodig.

Rotoseal verzegeling is verlopen
Het niet meer toegestaan (vanaf 1 januari 2022) de Rotoseal te gebruiken (eveneens van het merk Transposafe). Voor deze verzegeling was een tang nodig. Dit is een besluit van de netbeheerders. U kunt de ongebruikte zegels zelf vernietigen, maar het is ook mogelijk om deze met een begeleidende brief te sturen naar Transposafe (Brady BV), Lindestraat 7, 9240 Zele, België voor vernietiging. 

METERKAST ZONDER OF MET VERBROKEN ZEGEL
Treft u geen zegel of een verbroken aan in de meterkast? Maak dan eerst een melding bij de desbetreffende netbeheerder. Na overleg met de netbeheerder kunt u doorgaan met uw werkzaamheden aan de installatie. Is er sprake van fraude, dan kan de netbeheerder binnen enkele uren komen. Heeft het geen prioriteit, dan komt de netbeheerder binnen enkele dagen om de kast af te zegelen.

Neem contact op met de volgende afdelingen van de netbeheerders zodat zij actie kunnen ondernemen: