Nieuws


Bezoek (kosteloos) Solar Solution & Duurzaam Verwarmd

U bent van harte welkom op de stand van InstallQ tijdens Solar Solutions International en Duurzaam Verwarmd. Beide vakbeurzen zijn van dinsdag 14 tot en met donderdag 16 maart 2023 in de Expo Greater in Vijfhuizen (vlakbij Amsterdam). Zo bent u in één dag helemaal bij.

De feestdagen & InstallQ

InstallQ is vanwege de feestdagen gesloten in de week tussen Kerst en Oud & Nieuw (van maandag 26 tot en met vrijdag 30 december). Vanaf maandag 2 januari zijn we weer als gewoonlijk bereikbaar.

InstallQ in de media

De onafhankelijke stichting InstallQ is een toonaangevende partij in de markt. Om die reden wordt InstallQ regelmatig geïnterviewd door de media. Dat levert vaak informatieve artikelen op. We presenteren u graag een selectie.

Ook in 2023 verplichte bijscholing voor vakbekwame energieadviseurs

Zoals in 2022 geldt ook in 2023 de verplichting voor energieadviseurs om bijscholing te volgen, ook wel bekend als opfriscursus. De bijscholing, die de adviseur voor 1 juli 2023 moet afronden, is een voorwaarde om de vakbekwaamheid als energieadviseur te behouden.

De bijscholing is bedoeld om adviseurs op de hoogte te brengen van de wijzigingen in NTA 8800, de Beoordelingsrichtlijnen BRL9500 W en -U en de nieuwe opnameprotocollen.

CO-stelsel treedt op 1 april 2023 in werking voor zowel kleine als grote bedrijven

Het wettelijk CO-stelsel treedt op 1 april 2023 in werking in plaats van 1 januari 2023. Dit laat minister De Jonge (van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) weten aan de Tweede Kamer in een brief van 21 oktober. Wat draagt de minister als redenen aan? Enkele fragmenten uit de brief maken dit duidelijk.

CO-certificering: wat zijn de gevolgen voor uw erkenning?

Per 1 april wordt de CO-certificering verplicht. Dit houdt in dat alle cv-monteurs en gastechnische installatiebedrijven wettelijk verplicht zijn om aan nieuwe kwaliteitseisen te voldoen als zij aan gastoestellen willen werken. Monteurs moeten een Bewijs van Vakmanschap CO hebben en het installatiebedrijf moet over een CO-certificering beschikken. Deze nieuwe verplichting heeft ook gevolgen voor bedrijven die nu via een erkenning aan deze installaties werken.

Uitstel Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)

De Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) zijn uitgesteld. Invoering wordt waarschijnlijk 1 juli 2023. De wet krijgt geen inhoudelijke veranderingen.

InstallQ-Erkenningen ook verkrijgbaar via ISSO Open

Behalve de Beoordelingsrichtlijnen van InstallQ zijn voortaan ook onze erkenningen beschikbaar op het kennisplatform ISSO Open. Via ISSO Open zijn de erkenningen direct gekoppeld aan relevante ISSO-kennis. 

Status rondom energieprestatieadvies: examens / wetgeving

Alle energieprestatie-adviseurs behoren volgens de wet per 1 januari 2021 te werken volgens herziene beoordelingsrichtlijnen, wijzigingsbladen en opnameprotocollen.
1
2
3
4

E-Vakwijzer & Vakbladen ontvangen?

E-Vakwijzer
Bent u aangesloten bij InstallQ met een erkenning of certificering, dan ontvangt u circa 10 keer per jaar per e-mail de E-Vakwjzer. Hiermee blijft u op de hoogte van actuele onderwerpen rondom regelingen, beoordelingsrichtlijnen, installateursbijeenkomsten en andere activiteiten van InstallQ.

Vakbladen
Bent u erkend op het vakgebied gas, water of stroom? Dan krijgt u een gratis abonnement op het blad dat bij uw vakgebied hoort: Gaswijs, Waterdruk of Stroomlijn.