Fraudezaak energielabels; ook InstallQ scherp op misbruik

18-08-2023

Fraudezaak energielabels; ook InstallQ scherp op misbruik

De Inspectie Leefomgeving & Transport (IL&T) heeft in augustus 2023 een persbericht gepubliceerd over fraude met energielabels. Het gaat om honderden valse energielabels van woningen en bedrijfspanden. Het persbericht meldt dat de energielabels niet geregistreerd zijn in EP-Online. In Nederland en Spanje zijn huiszoekingen gedaan en er is iemand aangehouden. Er is niet bekend gemaakt om wie het gaat.

InstallQ is met IL&T in contact over deze zaak en heeft eerder ook antwoord gegeven op vragen in het kader van het onderzoek. Zodra openbaar wordt gemaakt wie hierbij betrokken is, zal InstallQ nagaan of zij verdere maatregelen moet en kan nemen. Het mag duidelijk zijn dat InstallQ nadrukkelijk afstand neemt van dergelijke praktijken.

Rol EP-Online
Het economisch belang van het energielabel wordt steeds groter. InstallQ hecht grote waarde aan de betrouwbaarheid van het label en zal, als hiertoe aanleiding is, de BRL verder aanscherpen. Het gaat hier om de BRL9500 Energieprestatie (zowel woningen als utiliteitsbouw). Alle labels moeten worden geregistreerd in EP-Online, de officiƫle landelijke database waarin alle energielabels en energieprestatie-indicatoren van gebouwen staan.

Check geldigheid labels via EP-Online
Alle afgegeven geldige energielabels zijn terug te vinden in EP-Online. Staat een label er niet tussen? Neem dan contact op met de uitvoerende energieadviseur of certificaathouder. Mocht er daarna nog steeds twijfel bestaan over de geldigheid van het energielabel, dan kan dit worden gemeld bij de ILT.