Het belang van een conformiteitsverklaring

13-04-2020

Het belang van een conformiteitsverklaring

Een conformiteitsverklaring toont aan dat de installatie is geïnstalleerd volgens de eisen van het Bouwbesluit. De installatie is volgens de geldende (veiligheids)normen achtergelaten door de installateur.

Op de verklaring staan onder meer:
• uw bedrijfsgegevens
• de discipline(s) van de werkzaamheden en waarvoor u erkend bent bij InstallQ
• een omschrijving van de uitgevoerde werkzaamheden
• het adres (met postcode en huisnummer) waar de werkzaamheden plaatsvonden.

Wat is het nut van een conformiteitsverklaring?
• Een conformiteitsverklaring kan van belang zijn bij problemen met de installatie. Bijvoorbeeld als de installatie de woninggebruikers in een onveilige situatie brengt of schade veroorzaakt. Zo is de conformiteitsverklaring een belangrijk document voor de verzekeraar of bij juridische kwesties.
• De conformiteitsverklaring is een belangrijk document bij de verkoop van uw huis. Zo maakt het document de conditie en waarde van uw installatie aantoonbaar.
• Op de verklaring staat door welke installateur of welk installatiebedrijf de installatie is aangelegd. De (nieuwe) wooneigenaar is vaak geholpen met informatie over de installatie en de installateur. Via de verklaring houdt u contact met de (nieuwe) eigenaar.

Is een conformiteitsverklaring bij wet verplicht?
Een conformiteitsverklaring is niet verplicht, maar wel waardevol. Zo is de huiseigenaar volgens de wet verantwoordelijk voor de staat van de installaties in de woning. Dat maakt de huiseigenaar aantoonbaar met een conformiteitsverklaring van de InstallQ-installateur. Attendeer de huiseigenaar op het bestaan van de conformiteitsverklaring. Daarmee bewijst u de huiseigenaar een dienst.

Hoe regelt u of de klant een conformiteitsverklaring?
Dit kan op twee manieren.
1. De klant kan u vragen om een conformiteitsverklaring. De verklaring kunt u als erkende installateur invullen via het portaal Mijn InstallQ.
2. De klant kan u ook om een verklaring vragen via de Consumeter.

De Consumeter: waardering van uw klant
Vraag de klant u een waardering te geven via de Consumeter. Uw werk wordt dan beoordeeld op prijs, service en klantvriendelijkheid. De score is alleen door u te zien op Mijn InstallQ. De waardering kunt u gebruiken als promotie van uw bedrijf of ter verbetering.

Controle door de klant
De klant kan zien of u over de juiste erkenningen beschikt om de installatiewerkzaamheden uit te voeren via het kwaliteitsregister www.echteinstallateur.nl.