Reparatie Consumentenelektronica

Home » Erkennen » Reparatie elektronica Erkennen

Erkenning voor Reparatiebedrijven in Consumentenelektronica


U wilt als reparatie- of servicebedrijf een erkenning voor de reparatie van consumentenelektronica. Voor een erkenning behoort u te voldoen aan bepaalde vakbekwaamheidseisen en in bezit te zijn van de juiste gereedschappen. Voldoet u aan de eisen, vraag dan een erkenning bij ons aan. InstallQ wijst u de weg met een stappenplan.

Aanpassingen van de erkenning
Deze erkenning is vanaf 2021 door Techniek Nederland overgedragen aan InstallQ. Hiermee wordt de kwaliteit voor de werkzaamheden aan consumentenelektronica onderstreept met een onafhankelijke regeling.

Op korte termijn wordt de erkenning aangepast aan het InstallQ-format. Dit betekent dat u in de toekomst wellicht praktijkcontroles krijgt. Daarnaast worden wellicht aanvullende opleidingseisen gesteld.

Voor wie?
De erkenning is voor bevoegde reparatiebedrijven werkzaam in consumentenelektronica. U kunt daarbij denken aan een retailer in computers, witgoed of elektronica met een reparatie-afdeling.

De erkenning beschrijft onder meer de werkzaamheden van de Technicus en de Voldoende Onderricht Persoon (VOP). Met Technicus bedoelen we de Werkverantwoordelijke die zelfstandig de technische werkzaamheden uitvoert en verantwoordelijk is voor de kwaliteit hiervan. Met VOP bedoelen we diegene die door en onder toezicht van een Technicus voldoende is geïnstrueerd voor het uitvoeren van specifieke werkzaamheden.

Wat behandelt de erkenning?
De regeling beschrijft de specifieke eisen voor het onderhouden, repareren en/of controleren van consumentenelektronica. Het gaat om de volgende elektronica:

 • beeld en geluid (te weten: tv, video, cd, dvd, digitale fotocamera’s, personal audio, satelliet, autoradio, navigatie)
 • telecom (te weten: telefoon, tablets, randapparatuur)
 • ICT (te weten: hardware; computers, monitors, fax, randapparatuur)
 • witgoed groot (te weten: koelkasten, wasmachines, vaatwassers, et cetera)
 • witgoed klein (te weten: kleine huishoudelijke apparaten, persoonlijke verzorgingsapparaten, beauty en health).

Bijzonderheden
Onder de regeling valt ook het werken aan het elektrisch gedeelte van gaskookplaten met elektrische ontsteking. Uitgesloten valt het werken aan het gasgedeelte van gaskookplaten.

Wordt gewerkt aan het gasgedeelte van apparatuur waarin F-gassen zijn toegepast, dan behoort het bedrijf gecertificeerd te zijn volgens BRL100 door Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (STEK) of door de Nederlandse Vereniging van ondernemingen op het gebied van de Koudetechniek en Luchtbehandeling (NVKL).

Regeling en vakbekwaamheidseisen erkenning

Welke onderwerpen staan in de erkenning?
De erkenning beschrijft onder meer de volgende onderwerpen:

 • vakbekwaamheid van de Technicus en de VOP
 • eisen aan de werkzaamheden
 • eisen aan de outillage (gereedschap)
 • eisen aan het reparatiebedrijf, waaronder het bedrijfsmanagement en procedures
 • eisen aan de reparatie en documenten, waaronder de wettelijke eisen aan consumentenelektronica.
 • expeditie (inname, handeling en afgifte van producten).

Aanleiding van deze regeling
De regeling borgt de veiligheid, doelmatigheid en de betrouwbaarheid van consumentenelektronica tot het volgende onderhoud. Zo wordt het erkende bedrijf periodiek door InstallQ beoordeeld.

Kosten erkenning
Voor de erkenningsregeling Reparatiebedrijven Consumentenelektronica zijn jaarlijkse kosten van toepassing. Raadpleeg hier het kostenoverzicht.

In 5 stappen naar uw erkenning

1. U behoort ten minste te voldoen aan de vakbekwaamheidseisen op uw vakgebied (zie bijlage 1 van de erkenningsregeling). U dient te beschikken over de voorgeschreven gereedschappen, normen en eventuele handboeken.

2. Start de aanvraagprocedure via de blauwe button 'Aanvraag inschrijving bij InstallQ' hierboven. Bent u al reeds ingeschreven bij InstallQ, dan kunt u deze aanvraag doen via "MijnInstallQ"portaal. Doormiddel van het downloaden van het aanvraagformulier en deze samen met uw diploma's te uploaden in uw portaal.

3. U ontvangt een mail met het verzoek een nog een aantal documenten te uploaden. Hiervoor ontvangt u een éénmalig te gebruiken link.

4. Als uw aanvraag door het secretariaat in behandeling is genomen, ontvangt u hiervan een bevestigingsmail en neemt een van de buitendienstmedewerkers contact met u op voor het maken van een afspraak voor een bedrijfsbezoek.

5. Als aan alle voorwaarden wordt voldaan, wordt de erkenning verleend, ontvangt u een factuur en wordt u ingeschreven in de kwaliteitsregisters EchteInstallateur.nl en CentraalRegisterTechniek.nl.

Lees hier over de voordelen van een erkenning via InstallQ.

Nieuws

BRL1201 Bliksembeveiliging bindend verklaard

Op 1 april 2024 heeft het Bestuur van InstallQ de herziene versie van de BRL1201 ‘BliksemVeilig systeemcertificaat voor het ontwerpen, leveren, installeren, beheren, onderhouden en inspecteren van bliksembeveiligingsinstallaties’ bindend verklaard. Nieuwe certificaathouders moeten per deze datum voldoen aan de eisen van deze nieuwe versie. Bestaande certificaathouders kunnen vanaf dit moment werken met deze nieuwe versie en moeten uiterlijk 1 januari 2026 over een certificaat op basis van deze nieuwe versie beschikken.

Verdiep je kennis tijdens de Meetmiddagen Elektrotechniek

Meten is een cruciaal onderdeel van elektrotechniek. In deze praktijkbijeenkomst gaat u zelf aan de slag. We kozen er dit jaar voor om de sessie over zonnestroomsystemen die we in 2023 organiseerden, nogmaals te herhalen. Daarnaast starten we met een praktijkmeetmiddag voor NEN 1010. Daarin attenderen we u op de normen en regelgeving rondom meten. Ook praten we u bij over de nieuwste ontwikkelingen binnen de elektrotechniek.

Per 1 januari vervallen oude EVI-regelingen voor Warmtepomp en Lichtreclame

Op 1 januari zijn de voormalige erkenningsregelingen EVI Warmtepompen en EVI Lichtreclame vervallen. De regelingen zijn vervangen voor respectievelijk de InstallQ Erkenningsregeling Warmtepomp: bovengronds en de Erkenningsregeling SignTechniek.

InstallQ zoekt Auditoren voor Erkenningsregeling reparatie van consumentenelektronica

InstallQ is op zoek naar technisch beoordelaars voor het uitvoeren van audits in bedrijven die onder de Erkenningsregeling reparatie van consumentenelektronica vallen. Als auditor bezoekt u reparatiebedrijven en voert u controles uit aan de hand van de protocollen en regels die InstallQ hiervoor hanteert. U rapporteert de resultaten volgens de formats en procedures van InstallQ.