Reparatie Consumentenelektronica

Home » Erkennen » Reparatie elektronica Erkennen

Erkenning voor Reparatiebedrijven in Consumentenelektronica


U wilt als reparatie- of servicebedrijf een erkenning voor de reparatie van consumentenelektronica. Voor een erkenning behoort u te voldoen aan bepaalde vakbekwaamheidseisen en in bezit te zijn van de juiste gereedschappen. Voldoet u aan de eisen, vraag dan een erkenning bij ons aan. InstallQ wijst u de weg met een stappenplan.

Aanpassingen van de erkenning
Deze erkenning is vanaf 2021 door Techniek Nederland overgedragen aan InstallQ. Hiermee wordt de kwaliteit voor de werkzaamheden aan consumentenelektronica onderstreept met een onafhankelijke regeling.

Op korte termijn wordt de erkenning aangepast aan het InstallQ-format. Dit betekent dat u in de toekomst wellicht praktijkcontroles krijgt. Daarnaast worden wellicht aanvullende opleidingseisen gesteld.

Voor wie?
De erkenning is voor bevoegde reparatiebedrijven werkzaam in consumentenelektronica. U kunt daarbij denken aan een retailer in computers, witgoed of elektronica met een reparatie-afdeling.

De erkenning beschrijft onder meer de werkzaamheden van de Technicus en de Voldoende Onderricht Persoon (VOP). Met Technicus bedoelen we de Werkverantwoordelijke die zelfstandig de technische werkzaamheden uitvoert en verantwoordelijk is voor de kwaliteit hiervan. Met VOP bedoelen we diegene die door en onder toezicht van een Technicus voldoende is geïnstrueerd voor het uitvoeren van specifieke werkzaamheden.

Wat behandelt de erkenning?
De regeling beschrijft de specifieke eisen voor het onderhouden, repareren en/of controleren van consumentenelektronica. Het gaat om de volgende elektronica:

 • beeld en geluid (te weten: tv, video, cd, dvd, digitale fotocamera’s, personal audio, satelliet, autoradio, navigatie)
 • telecom (te weten: telefoon, tablets, randapparatuur)
 • ICT (te weten: hardware; computers, monitors, fax, randapparatuur)
 • witgoed groot (te weten: koelkasten, wasmachines, vaatwassers, et cetera)
 • witgoed klein (te weten: kleine huishoudelijke apparaten, persoonlijke verzorgingsapparaten, beauty en health).

Bijzonderheden
Onder de regeling valt ook het werken aan het elektrisch gedeelte van gaskookplaten met elektrische ontsteking. Uitgesloten valt het werken aan het gasgedeelte van gaskookplaten.

Wordt gewerkt aan het gasgedeelte van apparatuur waarin F-gassen zijn toegepast, dan behoort het bedrijf gecertificeerd te zijn volgens BRL100 door Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (STEK) of door de Nederlandse Vereniging van ondernemingen op het gebied van de Koudetechniek en Luchtbehandeling (NVKL).

Regeling en vakbekwaamheidseisen erkenning

Welke onderwerpen staan in de erkenning?
De erkenning beschrijft onder meer de volgende onderwerpen:

 • vakbekwaamheid van de Technicus en de VOP
 • eisen aan de werkzaamheden
 • eisen aan de outillage (gereedschap)
 • eisen aan het reparatiebedrijf, waaronder het bedrijfsmanagement en procedures
 • eisen aan de reparatie en documenten, waaronder de wettelijke eisen aan consumentenelektronica.
 • expeditie (inname, handeling en afgifte van producten).

Aanleiding van deze regeling
De regeling borgt de veiligheid, doelmatigheid en de betrouwbaarheid van consumentenelektronica tot het volgende onderhoud. Zo wordt het erkende bedrijf periodiek door InstallQ beoordeeld.

Kosten erkenning
Voor de erkenningsregeling Reparatiebedrijven Consumentenelektronica zijn jaarlijkse kosten van toepassing. Raadpleeg hier het kostenoverzicht.

In 5 stappen naar uw erkenning

1. U behoort ten minste te voldoen aan de vakbekwaamheidseisen op uw vakgebied (zie bijlage 1 van de erkenningsregeling). U dient te beschikken over de voorgeschreven gereedschappen, normen en eventuele handboeken.

2. Start de aanvraagprocedure via de blauwe button 'Aanvraag inschrijving bij InstallQ' hierboven. Bent u al reeds ingeschreven bij InstallQ, dan kunt u deze aanvraag doen via "MijnInstallQ"portaal. Doormiddel van het downloaden van het aanvraagformulier en deze samen met uw diploma's te uploaden in uw portaal.

3. U ontvangt een mail met het verzoek een nog een aantal documenten te uploaden. Hiervoor ontvangt u een éénmalig te gebruiken link.

4. Als uw aanvraag door het secretariaat in behandeling is genomen, ontvangt u hiervan een bevestigingsmail en neemt een van de buitendienstmedewerkers contact met u op voor het maken van een afspraak voor een bedrijfsbezoek.

5. Als aan alle voorwaarden wordt voldaan, wordt de erkenning verleend, ontvangt u een factuur en wordt u ingeschreven in de kwaliteitsregisters EchteInstallateur.nl en CentraalRegisterTechniek.nl.

Lees hier over de voordelen van een erkenning via InstallQ.

Nieuws

Update erkenning Reparatie Consumentenelektronica

Reparatiebedrijven die straks voldoen aan de vernieuwde erkenning Reparatie Consumentenelektronica, worden in het Nationaal Reparateursregister specifiek aangemerkt als erkend reparatiebedrijf in consumentenelektronica.

Bindend verklaard en beschikbaar: Erkenningsregeling SignTechniek

Per 18 mei 2022 is de erkenningsregeling SignTechniek bindend verklaard door het bestuur van InstallQ en daarmee van kracht. De erkenning behandelt de eisen aan het adviseren, ontwerpen, vervaardigen, installeren, herstellen, beheren en onderhouden van signtechniek.

Veilige toepassing PV-installaties met erkenning

Steeds meer verzekeraars stellen als voorwaarde dat PV’s zijn aangebracht door een installatiebedrijf met een erkenning. Zo stellen verzekeraars vertrouwen in installatiebedrijven met de vernieuwde erkenning Zonnestroomsystemen.

Van diploma’s naar eindtermen

Voor het verkrijgen van een erkenning, verwijzen de huidige regelingen naar diploma’s. Op termijn stapt InstallQ af van een beoordeling op basis van diploma’s naar een systeem van eindtermen.