Ontzorg de klant: registreer de door u geplaatste pv’s

11-01-2022

Ontzorg de klant: registreer de door u geplaatste pv’s

Als installatiebedrijf kunt u de door u geplaatste zonnepanelen registreren op energieleveren.nl. Tot eind 2021 kon alleen de klant dit doen. Registratie geeft Nederlandse netbeheerders inzicht in energiestromen. Registratie is wettelijk verplicht.

Hoe registreert u de zonnepanelen voor uw klant?
Wat u nodig heeft, is bijvoorbeeld schriftelijke toestemming van de klant op uw offerte. Log dan in op Energieleveren.nl via eHerkenning. Zodra u bent ingelogd, kunt u een handleiding raadplegen voor de registratie van de zonnepanelen (ofwel elektriciteitsopwekkers).

Wat is het voordeel?
Het is extra service aan uw klant. U beschikt immers over alle (technische) gegevens van de zonnepanelen die voor de registratie nodig zijn. Registratie is voor u eenvoudig; doorgaans niet voor opdrachtgever of consument.

Andere mogelijkheden van registratie
Registratie van zonnepanelen kan ook nog op de volgende manieren:

  • door de consument of (grootzakelijke) opdrachtgever zelf via Energieleveren.nl.
  • in opdracht van de (grootzakelijke) opdrachtgever door sommige regionale netbeheerders
  • door decentrale bulkregistraties via sommige regionale netbeheerders. Deze mogelijkheid komt bij sommige netbeheerders te vervallen.

Wat is energieleveren.nl?
In Nederland worden steeds meer zonnepanelen (en andere elektriciteitsopwekkers) aangesloten op het elektriciteitsnet. Aanmelden gebeurt op Energieleveren.nl, een samenwerkingsverband tussen alle Nederlandse netbeheerders. Via dit platform hebben netbeheerders inzicht in de energiestromen op het net en de betrouwbaarheid daarvan. Registratie is wettelijk verplicht. Raadpleeg voor meer info ook de FAQ (veelgestelde vragen en antwoorden) van Energieleveren.nl.