Gastechnische installaties | certificeren

Home » Certificeren » Gastechnische installaties

Certificeren volgens Beoordelingsrichtlijnen 6000-04, BRL6000-05 of BRL6000-06

Ontwerpen en installeren van gasinstallaties en gasverbrandingstoestellen


U wilt een certificaat voor BRL6000-04, BRL6000-05 of BRL6000-06. Om een certificaat te mogen voeren, moet u voldoen aan een aantal eisen. Die eisen zijn opgenomen in de Beoordelingsrichtlijn (BRL) ofwel certificatieschema. Aan welke eisen moet u voldoen? InstallQ wijst u de weg met een stappenplan. Ook verwijzen wij u naar de juiste certificerende instelling (CI).

Attentie: verplichte CO-certificering in aantocht
Vanaf 1 april 2023 mogen alleen gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs met een Bewijs van Vakmanschap CO nog bepaalde werkzaamheden uitvoeren aan gasinstallaties. Deze werkzaamheden zijn ondergebracht in de nieuwe BRL6000-25. In het kader hiervan krijgen de onderstaande BRL-en op termijn een update. Lees hier meer.

Welke activiteiten vallen onder BRL6000-04?
Uw bedrijf houdt zich bezig met het ontwerpen en installeren van gasinstallaties en het installeren van gasverbrandingstoestellen (<130 kW) van individuele woningen.

Welke activiteiten vallen onder BRL6000-05?
Uw bedrijf houdt zich bezig met het ontwerpen en installeren van middelgrote gasinstallaties (≤0,5 bar en t/m G16) en het installeren van gasverbrandingstoestellen van bouwwerken, anders dan individuele woningen.

Welke activiteiten vallen onder BRL6000-06?
Uw bedrijf houdt zich bezig met het ontwerpen en installeren van grote gasinstallaties (≤ 0,5 bar en >G16) en installeren van gasverbrandingstoestellen van bouwwerken, anders dan individuele woningen.

Welke kennis heeft u nodig?

Raadpleeg het kennisoverzicht van BRL6000. Hierin staat onder meer:

  • een link naar de complete BRL6000-04, BRL6000-05 of BRL6000-06 met wijzigingsbladen
  • bijbehorende of aanvullende documenten (waaronder modelkwaliteitshandboeken en aandachtspunten).

Het Algemene Deel (Deel 6000-AB) bevat de eisen die in principe altijd voor het ontwerpen en installeren van een installatie gelden, ongeacht de soort installatie. Een deelgebied gaat over de soort installatie (bijvoorbeeld: lage temperatuurverwarmingsinstallatie, elektrotechnische installatie) en de soort activiteit (ontwerpen, installeren).

Welke instantie mag certificeren in BRL6000-04, 05 of 06?
Een certificering is rechtsgeldig als die is uitgevoerd door een Certificerende Instantie (CI) met een volmacht (accreditatie). Vraag bij deze CI een offerte aan. InstallQ adviseert meer offertes aan te vragen.

Keurmerk InstallQ
Na het behalen van uw certificaat mag u gebruikmaken van het InstallQ-logo. Een dergelijk keurmerk is een bewijs van kwaliteit en vakmanschap in uw discipline. Of uw installatie voldoet aan Nederlandse wettelijke eisen. Onder meer deze factoren geven uw opdrachtgevers vertrouwen in uw werk.

Kosten InstallQ
InstallQ is de stichting die certificatieregelingen beheert, actualiseert en onderhoud. Die kosten berekent de CI zonder toeslagen aan u door.

In 5 stappen naar uw certificaat

1. Bekijk of u aan de eisen van de BRL voldoet. Neem desnoods maatregelen om aan de eisen te voldoen.
De BRL stelt eisen aan uw organisatie en aan het proces waarmee een product of dienst tot stand komt. U toetst zelf of uw organisatie en uw medewerkers aan de eisen voldoen. Bepaalde zaken moet u misschien nog invoeren. Zo gelden er eisen voor:

  • de procedure voor het verkrijgen van het certificaat
  • de installaties en/of verrichte dienst en bijbehorende documenten
  • de uit te voeren werkzaamheden
  • uw organisatie, inclusief de opleiding en vakbekwaamheid van het personeel
  • de interne kwaliteitsbewaking.

2. Maak een kwaliteitshandboek of maak een uitbreiding van uw bestaande handboek.
Start met het vastleggen van uw processen in een zogeheten kwaliteitshandboek. Daarin beschrijft u alle processen waarmee u de kwaliteit van uw product of dienst bewaakt. Als basis kunt u gebruikmaken van een modelhandboek; download bijvoorbeeld modelkwaliteitshandboek BRL6000.

3. Selecteer een certificerende instelling (CI) die gespecialiseerd is in de BRL.
Een certificering is rechtsgeldig als die is uitgevoerd door een certificerende instelling (CI) met een volmacht (accreditatie). Vraag bij deze CI een offerte aan voor het certificeringstraject. Selecteer bij voorkeur een CI op basis van een aantal offertes. Een CI verleent u vooraf alle benodigde informatie over hun diensten, waaronder: 

  • kosten
  • spelregels (de certificerende instelling heeft vaak een eigen reglement)
  • voorwaarden
  • tijdsbestek van certificeren.

Ook de CI moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Denk bijvoorbeeld aan de vakbekwaamheid van de
medewerkers/auditoren die bij de certificatie betrokken zijn. 

4. Sluit een contract af met de CI.

De CI onderzoekt uw organisatie en een of enkele projecten. Voldoet u nog niet aan alle eisen van de BRL, dan maakt de CI een vervolgafspraak. Tref binnen de gestelde termijn de benodigde aanpassingen.
De CI beoordeelt onder meer of het niveau van vakbekwaamheid binnen uw organisatie voldoende is. De meeste BRL-en schrijven voor dat uw organisatie een vast dienstverband heeft met minimaal één deskundige binnen een bepaald vakgebied. De BRL beschrijft ook de competentie-eisen van de deskundige, waaronder opleidingscertificaten, diploma’s en werkervaring.

5. Laat de CI een toelatingsonderzoek uitvoeren.
Na het toelatingsonderzoek volgt een eindrapport van de CI. Dit is de basis voor een certificaat. Is de beslissing positief en krijgt u een certificaat, dan sluit u een contract af met de CI voor minimaal drie jaar.     

Een keer per jaar controleert de CI of u nog aan de eisen voldoet. De BRL beschrijft de omvang van dit onderzoek. Blijf zelf regelmatig onderzoeken of uw bedrijf nog aan de eisen voldoet. Zo voorkomt u corrigerende maatregelen of sancties (vervolgcontroles) van de CI.

Nieuws

Stappenplan voor erkenningsregeling Watervoerende Warmteafgiftesystemen

Mede door de wijziging van het stelsel van erkenningsregelingen krijgt de Erkenning Watervoerende Warmteafgiftesystemen een belangrijke rol. Met deze erkenning toon je als vakman aan dat je op een vakkundige wijze watervoerende warmteafgiftesystemen kunt ontwerpen, installeren en onderhouden.

Erkenningsregeling Afleversets in spotlichten op installatiebeurs VSK

Tijdens de vakbeurs VSK 2024, die eerder deze maand plaatsvond, tekenden de brancheorganisaties Techniek Nederland en Energie-Nederland een samenwerkingsverband om warmtenetten te bevorderen. Zij vinden dat de ontwikkeling van duurzame warmtenetten meer vaart moet krijgen. De overeenkomst ‘Samenwerken aan de kwaliteit van duurzame warmtenetten’ kan daarin een belangrijke rol spelen.

Twee organisaties als eerst geaccrediteerd voor examen warmtepompinstallaties

Wasco Energie Centrum en Breman zijn de eerste organisaties die als exameninstelling door InstallQ zijn geaccrediteerd voor het examen warmtepomp. Dat wil zeggen dat zij installateurs aantoonbaar vakmanschap meegeven dat aansluit aan de branchevereisten.  Na het succesvol afleggen van het examen kunnen de installateurs bij InstallQ de erkenning voor het vakgebied van warmtepompinstallaties aanvragen.

Melden van onveilige CO-situaties

In het kader van de CO-wetgeving behoort u als installatiebedrijf in gasinstallaties onveilige CO-situaties in woningen te melden bij onder meer de gebruiker en de gemeente. Welke situaties vragen om een melding en bij wie doet u dat?