Energiediagnose-referentie

Home » Certificeren » Energiediagnosereferentie

Attesteren volgens Beoordelingsrichtlijn 9501 (BRL9501)

Berekeningsmethoden energieprestatie


U wilt een attest voor BRL9501. Om een attest te verkrijgen, moet u voldoen aan een aantal eisen. Die eisen zijn opgenomen in de Beoordelingsrichtlijn (BRL) ofwel certificatieschema. Aan welke eisen moet u voldoen? InstallQ wijst u de weg met een stappenplan. Ook verwijzen wij u naar de juiste certificerende instelling (CI).

Waarover gaat BRL9501?
Uw bedrijf houdt zich bezig met het ontwikkelen van software waarmee worden berekend de energieprestatie, het energiegebruik en/of de kosten van energiebesparingsmaatregelen van gebouwen. BRL9501 beschrijft de eisen waaraan uw software moet voldoen om in aanmerking te komen voor:

  • het wettelijke verplichte NL-EPBD attest voor software voor het berekenen van de wettelijk verplichte energieprestatie van gebouwen (EDR-attest energieprestatie)
  • het vrijwillige InstallQ-attest voor software waarmee het energiegebruik, en/of de financiële gevolgen van energiebesparende maatregelen gedetailleerder kunnen worden berekend (respectievelijk EDR-attest energiegebruik of EDR-attest financiële kentallen).
Ter informatie: 
Het Wijzigingsblad (ingaande per 1 juni 2022) is kosteloos te downloaden via de BRL-pagina van InstallQ. Daar is ook een concept-Wijzigingsblad is te downloaden, dat naar verwachting per 1 juli 2023 het huidige Wijzigingsblad vervangt.

Het EDR-attest 'energieprestatie'; heeft een directe koppeling met het berekenen van de energieprestatie volgens BRL9500-W en BRL9500-U.

Welke instantie mag certificeren in BRL9501?
Een certificering is rechtsgeldig als die is uitgevoerd door een Certificerende Instantie (CI) met een volmacht (accreditatie). InstallQ adviseert bij meer CI’s een offerte aan te vragen.

Keurmerk
Afhankelijk van de kenmerken van uw software mag u gebruikmaken van het NL-EPBD-attest of InstallQ-attest. Dit attest is een bewijs van kwaliteit en daarmee een aanbeveling voor opdrachtgevers.

Kosten InstallQ
InstallQ is de stichting die certificatieregelingen beheert, actualiseert en onderhoud. Die kosten berekent de CI zonder toeslagen aan u door.

In 5 stappen naar uw certificaat

1. Bekijk of u aan de eisen van de BRL voldoet. Neem desnoods maatregelen om aan de eisen te voldoen.
De BRL stelt eisen aan uw organisatie en aan het proces waarmee een product of dienst tot stand komt. U toetst zelf of uw organisatie en uw medewerkers aan de eisen voldoen. Bepaalde zaken moet u misschien nog invoeren. Zo gelden er eisen voor:

  • de procedure voor het verkrijgen van het certificaat
  • de installaties en/of verrichte dienst en bijbehorende documenten
  • de uit te voeren werkzaamheden
  • uw organisatie, inclusief de opleiding en vakbekwaamheid van het personeel
  • de interne kwaliteitsbewaking.

2. Maak een kwaliteitshandboek of maak een uitbreiding van uw bestaande handboek.
Start met het vastleggen van uw processen in een zogeheten kwaliteitshandboek. Daarin beschrijft u alle processen waarmee u de kwaliteit van uw product of dienst bewaakt. Als basis kunt u gebruikmaken van een modelhandboek; download bijvoorbeeld modelkwaliteitshandboek BRL6000.

3. Selecteer een certificerende instelling (CI) die gespecialiseerd is in de BRL.
Een certificering is rechtsgeldig als die is uitgevoerd door een certificerende instelling (CI) met een volmacht (accreditatie). Vraag bij deze CI een offerte aan voor het certificeringstraject. Selecteer bij voorkeur een CI op basis van een aantal offertes. Een CI verleent u vooraf alle benodigde informatie over hun diensten, waaronder: 

  • kosten
  • spelregels (de certificerende instelling heeft vaak een eigen reglement)
  • voorwaarden
  • tijdsbestek van certificeren.

Ook de CI moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Denk bijvoorbeeld aan de vakbekwaamheid van de
medewerkers/auditoren die bij de certificatie betrokken zijn. 

4. Sluit een contract af met de CI.

De CI onderzoekt uw organisatie en een of enkele projecten. Voldoet u nog niet aan alle eisen van de BRL, dan maakt de CI een vervolgafspraak. Tref binnen de gestelde termijn de benodigde aanpassingen.
De CI beoordeelt onder meer of het niveau van vakbekwaamheid binnen uw organisatie voldoende is. De meeste BRL-en schrijven voor dat uw organisatie een vast dienstverband heeft met minimaal één deskundige binnen een bepaald vakgebied. De BRL beschrijft ook de competentie-eisen van de deskundige, waaronder opleidingscertificaten, diploma’s en werkervaring.

5. Laat de CI een toelatingsonderzoek uitvoeren.
Na het toelatingsonderzoek volgt een eindrapport van de CI. Dit is de basis voor een certificaat. Is de beslissing positief en krijgt u een certificaat, dan sluit u een contract af met de CI voor minimaal drie jaar.     

Een keer per jaar controleert de CI of u nog aan de eisen voldoet. De BRL beschrijft de omvang van dit onderzoek. Blijf zelf regelmatig onderzoeken of uw bedrijf nog aan de eisen voldoet. Zo voorkomt u corrigerende maatregelen of sancties (vervolgcontroles) van de CI.

Nieuws

Aankondiging internetconsultatie nieuwe versie BRL 6000-21/00 voor Bodemenergiesystemen (bovengronds)

Het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat opent per 6 januari 2025 een internetconsultatie voor de nieuwe versie van de BRL6000-21/00, eerder vastgesteld door InstallQ op 14 december 2023. De consultatieperiode loopt tot 7 februari 2025. De nieuwe versie van de BRL6000-21/00 is te downloaden via www.installq.nl/brl.

Eindtermen verplichte bijscholing 2025 vastgesteld

Evenals in 2024 geldt in 2025 dat alle vakbekwame energieadviseurs verplicht zijn een bijscholing te volgen. Deze bijscholing, die men in 2025 voor 1 juli moet afronden, is een voorwaarde om de vakbekwaamheid als energieadviseur te behouden.

Vakbekwame energieadviseurs volgen ook in 2025 verplichte bijscholing

Evenals in 2024 geldt in 2025 dat alle vakbekwame energieadviseurs verplicht zijn een bijscholing te volgen. Deze bijscholing, die men in 2025 voor 1 juli moet afronden, is een voorwaarde om de vakbekwaamheid als energieadviseur te behouden. De komende bijscholing gaat vooral over veelgestelde vragen en veelgemaakte fouten.

Verplichte bijscholing volgen vóór 1 juli 2024!

EP-adviseurs hebben nog een maand de tijd om de verplichte bijscholing te volgen. Per 1 juli 2024 moet de bijscholing zijn afgerond om de vakbekwaamheid als EP-adviseur te behouden. Dit kan gedaan worden bij een hiervoor geaccrediteerde opleider (zie www.centraalregistertechniek.nl ).