Ter kritiek: erkenningsregeling reparatie elektronica

14-09-2020

Ter kritiek: erkenningsregeling reparatie elektronica

Tot en met woensdag 14 oktober 2020 kunt u reageren op de nieuwe erkenningsregeling ‘Reparatiebedrijven consumentenelektronica’. De regeling beschrijft de specifieke eisen voor het onderhouden, repareren en/of controleren van elektronica in huis.

Concept regeling & kritiekformulier
Dit is de kritiekversie van InstallQ voor de erkenningsregeling ‘Reparatiebedrijven consumentenelektronica’. U kunt op de kritiekversie reageren met dit formulier (de download verschijnt linksonder op uw pc). Download het formulier op uw computer en stuur een ingevuld exemplaar per e-mail naar elize.vantil@installq.nl. Reageren kan tot dinsdag 15 oktober.

Nadere informatie
Mocht u naar aanleiding van de kritiekversie vragen hebben, dan kunt u die per e-mail stellen via info@installQ.nl.

Vervolg
Na sluiting van de kritiekperiode wordt de kritiek behandeld en eventueel verwerkt door de commissie Consumenten Elektronica en Service van Techniek Nederland, die de erkenningsregeling heeft opgesteld in samenwerking met InstallQ. De definitieve versie wordt vastgesteld door het Centraal College van Deskundigen van InstallQ. Naar verwachting treedt de erkenningsregeling eind 2020 in werking.

Inhoud regeling
De regeling beschrijft de specifieke eisen voor het onderhouden, repareren en/of controleren van consumentenelektronica door een deskundige. Als deskundige worden onderscheiden een technicus (in beeld en geluid, telecom, ICT, witgoed of audio & video) en een Voldoende Onderricht Persoon (VOP). Het gaat om de volgende elektronica:

  • beeld en geluid (te weten: tv, video, cd, dvd, digitale fotocamera’s, personal audio, satelliet, autoradio, navigatie)
  • telecom (te weten: telefoon, tablets, randapparatuur)
  • ICT (te weten: hardware; computers, monitors, fax, randapparatuur)
  • witgoed groot (te weten: koelkasten, wasmachines, vaatwassers, et cetera)
  • witgoed klein (te weten: kleine huishoudelijke apparaten, persoonlijke verzorgingsapparaten, beauty en health).
  • of een combinatie van één of meer van deze apparatengroepen.
Bijzonderheden
Onder de regeling valt het werken aan het elektrisch gedeelte van gaskookplaten met elektrische ontsteking. NIET onder de regeling valt het werken aan het gasgedeelte van gaskookplaten.

Wordt gewerkt aan het gasgedeelte van apparatuur waarin F-gassen zijn toegepast, dan behoort het bedrijf gecertificeerd te zijn volgens BRL100 door Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (STEK) of door de Nederlandse Vereniging van ondernemingen op het gebied van de Koudetechniek en Luchtbehandeling (NVKL).

Erkenning via InstallQ
Voldoen reparatiebedrijven aan de eisen in de erkenningsregeling, dan kunnen zij een erkenning aanvragen bij InstallQ. Bedrijven worden periodiek door InstallQ beoordeeld.