InstallQ in de media

03-09-2022

InstallQ in de media

De onafhankelijke stichting InstallQ is een toonaangevende partij in de markt. Om die reden wordt InstallQ regelmatig genoemd in de media. Dat levert vaak informatieve artikelen op. Op deze pagina staat een selectie.

Het Dilemma | De solar cowboys zijn terug, zijn er te weinig erkende installateurs van zonnepanelen?
Met de run op zonnepanelen keren de solar cowboys terug. Zijn er te weinig erkende installateurs? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Wil van Ophem van InstallQ. ‘De keuze voor kwaliteit is aan de consument.’
Bron: Solar Magazine

Vraag naar installateurs die zonnepanelen kunnen installeren ongekend hoog
In deze uitzending op BNR Nieuwsradio zeggen een aantal inspecteurs dat de kans op onveilige zonnestroominstallaties toeneemt. InstallQ is van mening dat deze problemen te voorkomen zijn en adviseert consumenten en professionele opdrachtgevers om uitsluitend (zonnestroom) erkende installateurs in te schakelen.
Bronnen: BNR Nieuwsradio en Installatietotaal

Gasketelwet-schema’s goedgekeurd
Een stap vooruit rondom de Gasketelwet: de Raad voor Accreditatie heeft de drie certificeringsschema’s voor de Gasketelwet goedgekeurd. Daarmee is een grote hobbel voor de bedrijfscertificeringen genomen.
Bron: Installatie.nl
Noot: in juni 2022 is de betreffende BRL6000-25 van InstallQ aangewezen door het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Wat is de status van de erkenningsregeling InstallQ voor zonnestroominstallateurs?

Wil van Ophem: ‘Het gaat goed met het aantal erkende bedrijven voor zonnestroomsystemen. Inmiddels heeft InstallQ circa 250 erkenningen Zonnestroomsystemen uitgereikt. De bekendheid bij eindgebruikers kan echter beter'.
Bron: Solarmagazine

Vakmanschap Zonnestroom komt op stoom: 80 installateurs al in bezit Bewijs van Vakmanschap
Het Bewijs van Vakmanschap sluit aan op de erkenningsregeling voor zonnestroomsystemen van InstallQ. Sinds de zomer hebben inmiddels 80 mensen hun Bewijs van Vakmanschap behaald. Judith van Heeswijk: ‘Dat toont niet alleen aan dat ze volgens de geldende kwaliteits- en veiligheidseisen kunnen werken, het maakt ook gewoonweg trots.’
Bron: Solarmagazine

‘CO-certificering niet voor waterzijdig inregelen’
Techniek Nederland vindt het geen goed plan om waterzijdig inregelen een plekje te geven in de nieuwe certificeringsregeling voor de Gasketelwet: “CO-certificering is bedoeld om gasverbrandingsinstallaties veiliger te maken en ongevallen met koolmonoxide te voorkomen.
Bron: Installatie.nl

Vakmanschap CO blijft langer geldig
Monteurs die het Vakmanschap CO al hebben gehaald, worden niet de dupe van het uitstel van het verplichte certificering van de Gasketelwet. Uitgegeven bewijzen van vakmanschap zijn negen maanden langer geldig. Dit meldt InstallQ.
Bron: Installatie.nl

CO-certificering onder licentie
Bedrijfscertificering voor de Gasketelwet is een lastig proces, waar veel zzp’ers als een berg tegenop zien. CO-keur.nl ontwikkelde een systeem waarbij de certificering bij CO-keur ligt en zzp’ers hier onder licentie gebruik van kunnen maken. Van de zzp’er wordt dan alleen nog verwacht dat hij zijn Vakmanschap CO-papieren haalt en dat hij geldige kalibratierapporten van zijn meetapparatuur kan overleggen. Afmelden van de ketel gaat dan via een app, waar CO-keur op dit moment de laatste hand aan legt, zegt Ard van den Meeberg van CO-keur. Over deze plannen is uitgebreid overleg gevoerd met verschillende betrokken partijen, waaronder InstallQ, de opsteller van de BRL 6000-25.
Bron: Installatie.nl

Nieuwe erkenning Zon-PV: waarom is het nodig?
Iedereen in de PV-sector wil dat geplaatste installaties honderd procent veilig en volgens de regels worden geplaatst. En daar komt InstallQ om de hoek kijken: zij maken zich hard voor veilige technische gebouwinstallaties van goede kwaliteit voor heel Nederland. Daarom ontwikkelen en beheren ze een groot regiment aan kwaliteitsregelingen en verlenen ze erkenningen aan de vakbekwame installateur. Wil van Ophem, directeur technisch zaken, praat ons bij over de nieuwste regeling voor Zon-PV, een artikel in twee delen.
Bron: Solar356

Nieuwe erkenning Zon-PV: veiligheid voor alles.
Iedereen in de PV-sector wil dat geplaatste installaties honderd procent veilig en volgens de regels worden geplaatst. In dit tweede deel lees je vooral wat er is veranderd aan de vorige erkenningsregeling Zon-PV.
Bron: Solar356

Vernieuwde erkenningsregeling warmtepompen op komst
Er is een vernieuwde erkenningsregeling warmtepompinstallaties op komst. Mede door nieuwe technische ontwikkelingen, bleek het noodzakelijk om de huidige erkenningsregeling aan te passen. Vakbekwaamheid krijgt meer aandacht. Lees het artikel.
Bron: Gawalo.nl

InstallQ sluit aan op Wet Kwaliteitsborging (Wkb)
Bijna alle kwaliteitsregelingen van InstallQ sluiten binnenkort aan op de nieuwe wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb). Gereed zijn de erkenningsregelingen voor elektra-, gas-, waterinstallaties en woningventilatiesystemen. Lees hier het complete artikel.
Bron: Vaktechnisch.nl