Accrediteren

Wat is accrediteren?

Met een accreditie wordt aantoonbaar voldaan aan door overheden, beroepsverenigingen of in ander kader gestelde vakbekwaamheidseisen. Zo maken opleiders, cursisten en examenkandidaten aantoonbaar verschil in de markt.

Als opleider of exameninstituut heeft u met een accreditatie een sterke troef in handen. Uw kennisaanbod of examen biedt aantoonbaar kwaliteit.

Als cursist mag u erop vertrouwen met een geaccrediteerde opleiding goed voorbereid te zijn op een examen. Met het afleggen van een positief afgerond geaccrediteerd examen verkrijgt u een bewijs van vakbekwaamheid.

Waarom een opleiding of examen accrediteren?

  • U biedt aantoonbaar actuele kennis die voldoet aan vastgestelde voorwaarden binnen de installatiesector en aan wet- en regelgeving. Daarmee vergroot u de waarde van uw kennisaanbod of examen.
  • Accreditatie is vaak een vereiste om een bewijs van vakbekwaamheid af te kunnen geven. Dit bewijs van vakbekwaamheid wordt geregistreerd in het Centraal Register Techniek. Werknemers kunnen richting opdrachtgevers hun opleidingsniveau en vakbekwaamheid aantonen. Opdrachtgevers kunnen werknemers hierop controleren en in hun personeelsbeleid sturen op eventueel nog benodigde vaardigheden.
  • Met het InstallQ-logo op bijvoorbeeld uw site of sociale media, laat u zien te voldoen aan vastgestelde voorwaarden binnen de installatiesector
  • Kortom, met een accreditatie onderscheidt u zich in de markt.

Toetsing op voorwaarden en eindtermen
Uw kennisaanbod of examen wordt getoetst op een aantal vastgestelde voorwaarden en normen (eindtermen). De voorwaarden en normen (eindtermen) worden opgesteld in onderwerpgerelateerde examencommissies. De eindtermen maken veelal deel uit van de door InstallQ ontwikkelde erkennings- en certificatieregelingen.

Opleiding, examens & bijscholing



Nieuws

Wil van Ophem draagt stokje over aan Tiffany Super-Bloeming

Met ingang van mei 2024 draagt Wil van Ophem zijn functie als directeur van InstallQ over aan Tiffany Super-Bloeming. De afgelopen 12 jaar was Van Ophem directeur van InstallQ en haar rechtsvoorgangers. Tiffany Super-Bloeming start op 1 juni 2024 als directeur van InstallQ. De afgelopen jaren werkte zij als consultant bij Nieuwhuis Consult en daarvoor bij Norit en Vialis. In haar functies bij deze bedrijven was zij actief als kwaliteitsmanager en veiligheidsspecialist voor de sectoren infra en (installatie)techniek.

BRL1201 Bliksembeveiliging bindend verklaard

Op 1 april 2024 heeft het Bestuur van InstallQ de herziene versie van de BRL1201 ‘BliksemVeilig systeemcertificaat voor het ontwerpen, leveren, installeren, beheren, onderhouden en inspecteren van bliksembeveiligingsinstallaties’ bindend verklaard. Nieuwe certificaathouders moeten per deze datum voldoen aan de eisen van deze nieuwe versie. Bestaande certificaathouders kunnen vanaf dit moment werken met deze nieuwe versie en moeten uiterlijk 1 januari 2026 over een certificaat op basis van deze nieuwe versie beschikken.

Wijzigingsblad BRL6000-25 geeft duidelijkheid over deelcertificering

Op 1 november 2023 is een Wijzigingsblad op de BRL 6000-25 in werking getreden. Dit Wijzigingsblad verschaft bedrijven meer duidelijkheid over deelcertificering. Bedrijven die bijvoorbeeld alleen installeren, of juist alleen onderhouden, komen ook in aanmerking voor een BRL 6000-25 certificering.

E-Vakwijzer & Vakbladen ontvangen?

E-Vakwijzer
Bent u aangesloten bij InstallQ met een erkenning of certificering, dan ontvangt u circa 10 keer per jaar per e-mail de E-Vakwjzer. Hiermee blijft u op de hoogte van actuele onderwerpen rondom regelingen, beoordelingsrichtlijnen, installateursbijeenkomsten en andere activiteiten van InstallQ.

Vakbladen
Bent u erkend op het vakgebied gas, water of stroom? Dan krijgt u een gratis abonnement op het blad dat bij uw vakgebied hoort: Gaswijs, Waterdruk of Stroomlijn.